Svängig anti-nazism

1937 kom musikalen ”Me and My Girl” (”Lorden i Gränden” på svenska, nyligen framförd av Fredriksdalsteatern i Helsingborg med bl a Claes Malmberg.). Inte långt därefter hade den charmanta trudelutten ”The Lambeth Walk” blivit en schlager/hit i Europa.

När Andra Världskriget bröt ut var ”The Lambeth Walk” en låt som alla kunde bakochframlänges (här är en svensk version). Det var sin tids ”Hey Ya” eller ”chicken tonight”. På sätt och vis var det även sin tids ”Parklife” eftersom den hade en mycket generös och romantiserad bild av det hårda livet som cockney i East End.

För att reta Hitler och hans onda hantlangare, vilket han enligt källor lyckades bra med, valde Charles A. Ridley, som arbetade på brittiska Informationsministeriet (inmi?), att göra ett montage med bilder från Leni Riefenstahls ”Viljans Triumf” och just ”The Lambeth Walk”. Idag är det lätt att leva i tron att montage är något som uppfanns av MTV men det här klippet visar att det är ett hantverk med ”många år på nacken”.

Kanske var det den här låten som DAF hade i åtanke när de skrev texten till sin ”Der Mussolini”. Förmodligen inte…

Du kan själv se Ridleys montage här. Njut av musiken och se herrefolket göra Lambeth-gången. Dessutom kan du leva i vetskapen om att du retroaktivt har retat en av historiens alla folkmördare.

/Christian Wulff, 500 år gammal man, Malmö

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: