Brittiska brudar jag avgudade under 90-talet – plats 1/5

Den stora finalen. Le Grand Finale.

Då var vi äntligen framme på slutdestinationen på den här musikaliska resan. Vi har hunnit med en hel del musikhistoria, lite satir, en stor dos nostalgi och dessutom lite omdömen om kvinnors utseenden.

När vi når översta trappsteget vid prisutdelningen (kanske lite i skymundan av listan som presenterades här på onsdagen) så upptas den av en kvinna som hade en av de snyggaste luggarna 1994 (som var det allra snyggaste av lugg-år).

Jag talar givetvis om Justine Frischmann. Ett tag var hon medlem av pojkbandet Suede innan hon skapade sig ett eget band, Elastica. På sätt och vis var Elastica Storbritanniens svar på Hole. Justine som klippan i bandet och i händelsernas centrum spelade rollen som Courtney Love samtidigt som hennes dåvarande pojkvän Suedes frontman Brett Anderson, även han stolt innehavare av en praktfull lugg, var hennes Kurt Cobain.

Det var när Justine övergav Brett, enligt legenden efter en tid med dubbel uppsättning pojkvänner, för konkurrentbandet Blurs sångare Damon Alburn som folk tvingades skapa sig en åsikt om henne. Var det sant att det var rivmärkena som Damon Alburn lämnat på hennes rygg som inspirerade Brett Anderson att skriva Suedes ”Animal Lover”?

Frischmann och Alburns förhållande höll till 1998 (ett år som brukar sägas vara det sista britpop-året, slump?) och därefter spenderade hon tokigt mycket tid på att få till Elasticas uppföljaralbum ”The Menace”. Orsaken till att andraplattan dröjde så länge sägs ha varit hennes kontrollfreakig perfektionism. Jag ska villigt erkänna att jag inte har hört ett enda spår från den här skivan. Kort efter den gavs ut splittrades Elastica.

Justine Frischmann fortsatte inom musikindustrin och hjälpte sin flat mate Mathangi ”Maya” Arulpragasam (mer känd som M.I.A) att göra sitt kritikerrosade debutalbum Arular. M.I.A har citerats när hon har prisat Frischmanns starka arbetsmoral.

Förutom det här har Justine dessutom varit programledare för ett TV-program om arkitektur. Dessutom har jag sett Justine IRL, när hon var DJ på en klubb i London. Förutom att hon var ascool kan tilläggas att hon var pytteliten. Det om det.

Här är det sista musikaliska bidraget i den här listan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: