BBC under attack – intro

När man som svensk hör förkortningen BBC så är det sällan som någon har något ont att säga. BBC är all public services moder och gör de allra bästa och finaste programmen. Vem kan låta bli att göra två tummar upp för program som David Attenboroughs Den blå planeten (The Blue Planet), Monty Python’s Flying Circus och Life on Mars?

Det är värt att tillägga att det som bygger upp mannen på den svenska gatans bild av BBC är lite av ett greatest hits. Det är det som testats på och hyllats av en brittisk publik som når hit.

Många lika fantastiska program nå inte till Sverige. De är för lokala i sitt tilltal och/eller behandlar sin samtid. Därför missar vi såna pärlor som satiren i Dead Ringers eller geniet Simon Amstells häcklande av popstjärnor i Never mind the Buzzcocks.

Samtidigt slipper vi massa mindre geniala BBC-produktioner, även om urusla Little Britain verkar ha slunkit igenom kvalitetsfiltret. Vi behöver inte genomlida tramsiga tributes till åttiotalets popkultur summerat av en massa talking heads. Vi har också varit förskonade ifrån Dr Who-spinoffen Torchwood (som enligt mina källor i England faktiskt har repat sig någorlunda under senaste säsongen).

Under den senaste tiden har BBC funnit sig under attack. Public service-klenoden är ifrågasatt på en rad olika plan och kan räkna med att ha en tuff tid framför sig. Med anledning av att jag i veckan befinner mig i Storbritannien har jag valt att skriva en serie inlägg som handlar om BBCs problem. Jag tar upp ett skilda incidenter som har lett till att BBC nu sitter i rävsaxen.

Inläggen som följer handlar om…
– Irak och David Kelly (tisdag)
– Digital Britain (onsdag)
– Lönerna (torsdag)
– Sachsgate (fredag)
– Avslutning/sammanfattning (lördag)

Allt detta plus det stående inslaget helgdeckar’n är att vänta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: