BBC under attack – BBC, Irak och David Kelly

2003 var en invasion av Irak bara marginellt mindre populärt än vad det är idag. Att påstå att invasionen av återuppbyggandet har varit problematiskt är även det ett understatement. Efter den tillsynes okomplicerade invasionen av Afghanistan pågick en massiv kampanj ifrån George W Bush och hans administration för att legitimera ytterligare en invasion av Irak. Det krävdes något som kunde dels rättfärdiga ett militärt ingripande, dels vinna den folkligt stöd.

Öppningen för krigsförespråkarna var påståendet om att Irak kunde avfyra kemiska och biologiska vapen inom 45 minuters tid.

29 maj rapporterade BBCs försvarskorrespondent Andrew Gilligan i radioprogrammet Today att den underrättelserapport som regeringen hade ”sexats upp”. Iraks militära kapacitet hade överdrivits. Mer eller mindre var det en anklagelse om att Blair och hans regering hade ljugit. BBC fick nu massiv kritik ifrån Downing Street. Gilligan pressades att avslöja vem som var källan som påstod att regeringen ljög och han gav dem namnet David Kelly.

David Kelly, anställd vid brittiska försvaret, var expert på biologiska vapen och hade tidigare arbetat som vapeninspektör för FN i Irak. Kelly var kritisk mot rapporten och hade delat med sig av sina synpunkter till Gilligan. I och med att Gilligan lämnade sin källa hamnade Kelly nu i siktet för Blair-administrationen. Den pressen blev för mycket.

17 april gick Kelly ut på en promenad. Med sig hade han smärtstillande tabletter och en kniv. Dagen efter hittas Kelly död.

Turerna i politiken och media utreddes av lord Hutton och sammanfattades i den så kallade Hutton-rapporten. Där avslöjades det spel som hade föregått Kellys tragiska död. Följderna för BBC var dels att två män, Gilligan och generaldirektören Greg Dyke, fick säga upp sig. Dels, och allvarligare, var att förtroendet för BBC hade skadats. De låtit sig mobbas av regeringen Blair att hade svikit källskyddet och hade därmed drivit en man till att ta sitt liv.

För att få ordning på min minnen har jag använt av Wikipedia och Media i Fokus nummer 3 från 2004.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: