BBC under attack – BBC och lönerna

Förutom att finansiera ”världens bästa TV och radio” (se första texten i serien) och digitalisering av brittiska medialandskapet måste BBC betala ut löner, precis som vilket företag eller organisation som helst. Det går åt mycket folk för att producera fakta och underhållning.

Under 2009 har det rasat en debatt om de kostnaderna som brittiska parlamentsledamöter har fått betalt av staten. Dagstidningen The Daily Telegraph publicerade under våren en lista på saker som ledamöterna hade gjort avdrag för. Det har handlat om toalettsitsar, fågelbad och avdrag på amorteringar på lån som redan är återbetalda. Gissa vilka två av dessa tre exempel som har debatterats flitigast… Det rådde jaktsäsong på politiker.

BBC rapporterar pliktskyldigt om avdragen. Och då och där. I en intervju i ett program som motsvarar SVTs Agenda, som jag grämer mig otroligt mycket för att jag inte har funnit någonstans, ställer programledaren en politiker mot väggen för kostnaderna. Då vänder politikern fokus mot intervjuaren. ”Vad tjänar du egentligen?” frågar politikern och får mummel och försök att värja sig till svar. Där någonstans vänder debatten. Det är fortfarande en hel del grävande bland politikerna men det är BBC som tar den hårda smällen.

I det korta loppet blir responsen av detta att det publiceras en lista med utgifter som gjorts på BBCs nota. Det handlar om £100 för champagne och £2500 för att flyga hem en chefs familj från semester under ”Sachsgate”. Den som inte känner till Sachsgate får vänta till imorgon då jag förklarar detta närmare. I det längre loppet resulterar det i ett krav på att BBC ska avslöja vad de betalar för löner.

Det kommer att resultera i att BBC visar en lista med sina anställda och vilka som befinner sig inom olika inkomstband. Man visar att X antal anställda blir betalade lönen y1, X antal anställda blir betalade y2 och X antal anställda blir betalade y3. Mest fokus hamnar givetvis på topp-inkomstbandet, där cheferna och ”personligheterna” hamnar. Ett resultat av detta är att det drar uppmärksamhet på problemet med att det finns för många välbetalda mellanchefer. Detta är ett känt faktum om BBC organisation. Det finns många ”controllers” som har ansvar för ditten och datten. Den stora ”grejen” är dock att BBC betalar ut vad som tros vara de högsta lönerna i branschen till sina ”personligheter”.

Frågan som ställs är om det är rimligt att ett public service-företag betalar miljonlöner för licensbetalarnas pengar. De privata konkurrenterna har uppenbarligen inte resurserna att betala ut såna summor som det rör sig om, framförallt för att luften har gått ur annonsmarknaden.

Syndabocken i den här skandalen blir Jonathan Ross, talkshow-värd. Enligt uppgift har Ross ett kontrakt som ger honom 18 miljoner pund mellan 2006 och 2010. Om honom handlar nästa kapitel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: