Bakom lås och bom (Thinking Allowed)

BBC Radio 4 har tagit upp sociologiprogrammet Thinking Allowed igen och det har hunnit gå ett par avsnitt redan. I det senaste avsnittet, från 7:e oktober, diskuteras det fängelser med Loic Wacquant, amerikansk sociolog, och Nicola Lacey, professor i juridik från LSE. Man hittar avsnittet här, åtminstone en halv vecka framåt.

Laurie Taylor inledde med att berätta om hur han i mitten av 70-talet höll ett anförande där han varnade för att den brittiska fängelsepopulationen höll på att passera 39.000. Taylors farhågor var att 2/3 av dessa skulle återfalla i kriminalitet efter sin tid i fängelse. Idag är den brittiska fängelsepopulationen uppe i 83.000 och förutspås att ligga kring 95.000 vid 2015.

I USA har utvecklingen gått ännu snabbare. Bara mellan åren 1975 till 1992 så fyrdubblades antalet fångar och når nu den svindlande siffran 2,3 miljoner. USA beräknas ha 25 % av världens fångar.

Loic Wacquant pekar på att i slutet av 60-talet gick utvecklingen i USA faktiskt åt det motsatta hållet. I och med framgångarna för medborgarrättsrörelsen och en progressiv samhällsanda sjönk antalet fångar. Det talades till och med om en nation utan fängelser. Det ansågs att fängelser motverkade sitt syfte genom att mer eller mindre utgöra träningsläger och platser för nätverkande fångar emellan.

Sedan dess har det skett en dramatisk ökning av antalet fångar. Något som däremot är konstant är antalet offer. Det har alltså inte blivit fler anmälda brott. Däremot så har lagar skärpts. Som exempel tar Wacquant upp ordningsförseelser som leder till fängelsestraff, ringa narkotikabrott och, inte minst, three-strikes-lagen som innebär att brott oavsett vilken straffssats som de normalt sett genererar placerar en kriminell på livstidsfängelse efter tre fällande domar.

En ännu mer bidragande faktor är att välfärdsstaten har dragit säg tillbaka och att arbetsmarknaden har avreglerats. Det har alltså blivit hårdare press på de som befinner sig i underskikten och det som brukade vara stöd från samhället har ersatts av hårdare tag ifrån ordningsmakten. Istället för att det ges ut socialbidrag tvingas en del fattiga att begå brott och får en fängelsecell istället för det som kunde varit ett statssubventionerat boende.

Wacquant pekar å ena sidan på att detta är en effekt av en nyliberal agenda som skär ned på statens resurser. Å andra sidan innebär samtidigt det växande antalet fångar att staten tvingas att omfördela allt mer resurser just till fängelser.

Precis som i resten av västvärlden har statens tillbakadragande från en del fält som den brukade ha monopol på samtidigt tvingat politiker att tävla inom de fält där de fortfarande finns kvar. Ett av de fälten som ännu är tillgängligt för politikerna är just juridiken. Därför går politiker till val på hårdare tag mot brottslingar, något som de vet inte kommer att påverka dem eller skrämma bort de väljargrupperna som de appellerar till.

Det har alltså skett en downsizing på välfärdssidan av staten samtidigt som det har skett en motsvarande upsizing av den bestraffande sidan. Nicola Lacey pekar på att trenden i USA och Storbritannien är en effekt av två högt individualiserade samhällen. I USA finns dessutom stigmat mot de på samhällets botten i form av att de inte har lyckats ta tillvara den amerikanska drömmen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: