Saker som inte har hänt – del 3: Rånet

CALLS An inspector

Kommissarie Andersson såg mycket bekymrad ut. För andra gången på två dagar hade han fått samtal ifrån allmänheten som gjort honom varse om att ett rån hade begåtts. Den här gången var det det laglydiga paret Ulvaeus som hade befriats från sina plånböcker. Paret hade varit ute på promenad med sin trofaste tax när de på vägen hem hade överraskats av en rånare. Rånaren hade påstått sig ha ett skjutvapen och antytt sig tvungen att använda det om paret inte överlämnat kontanter, klockor och smycken. Kommissare Andersson reste sig från sin skrivbordsstol, lunkade mot fönstret och kollade ut över staden. Det här var ett alltför vanligt brott och han visste vad som krävdes av honom. Kommissarien lyfte på sin telefon och bad om att få kopplas till Rånarnas Intresse-Organisation (RIO).

An inspector calls

Efter att ha kopplats om två gånger nådde Kommissarie Andersson fram till Ordförande Fältskog vid Rånarnas Intresse-Organisation (RIO). De var bekanta sedan länge och hade även vid några tillfällen umgåtts privat. Efter de inledande vänliga hälsningsfraserna bestämde sig Kommissarie Andersson att gå rakt på sak. Det gällde rånet av paret Ulvaeus igår. Ah, svarade Ordförande Fältskog, då vet jag vem det gäller. En ny förmåga, Lyngstad, riktigt lovande men kanske fortfarande lite grön, så att säga. Jo, det är som så att vi har fått in en hel del klagomål om det här, fortsatte Kommissarie Andersson och förklarade situationen. Vi ska ta och se över det som har hänt, försäkrade Ordförande Fältskog innan de sa adjö och la på.

Inspects CA anllor

Hallå, du har kommit till Kommissarie Andersson, svarade Kommissarie Andersson när telefonen ringde, dygnet senare. Ordförande Fältskog här, sa Ordförande Fältskog på andra sidan linjen. Det gällde den här tråkiga historien om Lyngstad… Just det, sa Kommissarie Andersson. Rånet av paret Ulvaeus! Jo, det är som så här, började Ordförande Fältskog. Vi har kollat på det inom RIO och vi har kommit fram till att det faktiskt inte har skett någon oegentlighet. Va? utbrast Kommissarie Andersson. Vi har full förståelse om paret Ulvaeus känner sig besvikna men faktum är att rånet har följt de instruktioner som våra medlemmar har förbundit sig att följa, fortsatte Ordförande Fältskog. Det är klart att hotet om att använda våld ligger utanför standardproceduren men samtidigt så kan vi inte reglera bort det efter som det skulle kunna försvåra våra möjligheter att utföra vårt arbete i framtiden. Så ni kommer inte att lämna ut Lyngstad till oss? frågade Kommissarie Andersson. Du kan vara lugn, svarade Ordförande Fältskog. Vi har bestämt oss för att göra en intern utredning om det som har skett. Det är bättre att vi tar hand om det här inom RIO. Vi anser att vi har bäst kompetens att avgöra det här ärendet själva eftersom vi faktiskt är en organisation som har som huvuduppgift att administrera rån. Kommer det här få någon på följd för Lyngstad? frågade Kommissarie Andersson. Att Lyngstad utreds internt kommer definitivt att få påföljder, försäkrade Ordförande Fältskog. Lyngstads övertramp vilket resulterade i att hans personliga rikedom ökade markant har fått till följd att hans anseende inom rånarkretsar har skadats. Det är straff nog. Kommissarie Andersson nickade instämmande, tackade för sig och la på luren.

in Ansportec sallc

Och vad vill jag ha sagt med det här? Jo. Jag rekommenderar Laurie Taylors serie om ”white collar crime” som har sänts de senaste tre veckorna i BBC4s Thinking Allowed. Under de här tre veckorna har vi fått en inblick i vad som får medelklassen att begå brott, vilka påföljder det får för samhället och vilka påföljder det får för de som begår brotten. Det har diskuterats om svårigheterna att utreda brotten, hur individer och organisationer som drabbas försöker att tysta ned brotten för att rädda sitt anseende samt varför det är lättare att jaga folk som bidragsfuskar än t ex folk som begår insiderbrott.

Klicka här för att nå hemsidan där avsnitten finns tillgängliga som podcasts. Efter en rätt vek säsong bevisar Taylor att det är när det handlar om brott och straff som han verkligen övertygar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: