Dekad – Radio

När man frågar IT-människorna om radions framtid så spår de att radiovågorna dör ut kring 2020. Under 2000-talet första decennium var radion dock live and kicking i allra högsta grad. På sätt och vis har de rätt. Utvecklingen med podcast har varit en liten revolution i sig. Trots det tror jag att någon, någonstans, 2030 fortfarande kommer att svära över en felinställd radio. När jag listar höjdpunkterna i kategorin radio är det svårt att välja. I de flesta andra kategorierna har man andra personers listor att luta sig mot, exempelvis när det kommer till film och musik, där det var sjätte sekund publiceras en ny lista på millenniets 100 bästa inledningstexter respektive trumsolon.

Här tvingas jag spela ut det allsmäktiga ”personliga” kortet. Det här blir alltså en lista på mina radio-minnen som jag ”personligen” anser har varit bäst mellan 2000-2009. Till skillnad ifrån det tidigare publicerade inlägget om kategorin ”TV-serier” så inkluderar jag radio-program som började sändas innan första januari 2000. Fråga mig inte varför.

Vi börjar med att beta av medaljplatserna under söndagkvällar med frekvensen inställd kring de höga 90 på FM-bandet. Det var där som P3 under 12 år sände kulturprogrammet Flipper. Roger Wilson, Uje Brandelius, Marcus Lindeen och Lo Kauppi var några av programledarna som kom och gick men programmet hade imponerande jämnhög kvalitet och skärpa genom hela sin produktion. Flipper lyckade kombinera angelägen kulturjournalistik med den nyaste och bästa popmusiken. Än idag kommer jag på mig själv med att känna igen personer och fenomen – bara för att minnas att det var genom Flipper som jag kom i kontakt med dem i första hand.

Om Flipper var klassisk kulturjournalistik med ett tonläge som visade respekt för unga vuxna är Maria Svelands och Johanna Langhorsts Heliga Familjen (P1) växlande passivt aggressiv och till och från exploderande upplevelse. Serverat lagom till frukost i den ”vuxna”, talade kanalen har det åtminstone fått reaktionärer som Marcus Birro och Göran Hägglund att sätta kaffet i halsen. I båda fallen, när de bjöds in till programmet, eller rättare sagt programmet bjöd in sig till dem visade det sig att de inte hade lyssnat särskilt noga. Att programmet sändes var nog för att väcka vrede hos Birro-Hägglund-falangen. Sveland och Langhorst lyckades med sin tesdrivna radio och sitt stora engagemang att väcka liv i en diskussion (feminismen) som vissa hellre ville ha dödförklarad. Själv fick jag ett tungt argument för att stanna hemma på fredagkvällarna.

Tredjeplatsen går till inte till ett radioprogram. Inte ens till en radiokanal. Istället går det till The Guardian Audio & Podcasts. Medan svensk privatradio jönsar till döds mellan samma låtar som de spelade för en timme sedan och svenska tidningar hellre försöker att yngla av sig till TV-mediet (hjärtskärande tafatta diskussioner mellan Dagens Nyheters ledarskribenter, Expressens försök till sport-TV och Fredrik Virtanens flat line) ger sig brittiska The Guardian in på radio-territoriet. Bra prat-radio alltså. Media Talk ger BBCs Media Show hård konkurrens och om Radio Rixs ofattbart populära trojka skulle inte få en syl i vädret i jämförelse med takt och ton i fotbollspodcasten Football Weekly. BBC, som jag tyvärr tvingas lämna utanför medaljplatserna i radio-kategorin, har en bra sparringpartner att träna sina muskler mot i The Guardians radio-satsningar.

Medaljplatserna – kategorin Radio:
Flipper (Sveriges Radio, P3)
Heliga Familjen (Sveriges Radio, P1)
Audio & Podcasts (The Guardian)

Runner-ups – kategorin Radio:
BBC podcasts (British Broadcasting Corporation, BBC), Frispel (Sveriges Radio, P3), Nya Vågen (Sveriges Radio, P1), P3 Dokumentär (Sveriges Radio, P3)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: