P1s mediebevakning

BBC radio 4 har The Media Show. The Guardian har Media Talk och Media Talk USA. I Sverige har Sveriges Radio P1 två stycken mediagranskande program: Publicerat och Medierna.

Publicerat är återstoden av klassiska Vår Grundade Mening (VGM), som på sätt och vis är svensk metamedias farfar. Genom att ha Åke Petterson, redaktör och programledare för just VGM, bakom spakarna har man förvandlat Publicerat till farfarsfar. Det handlar oftast om pressetik och att personer som figurerar i programmet har titeln ”forskare” är mer regel än undantag. Det är lugnt och sakligt. Inte sällan så lugnt och sakligt att det blir ett märkbart glapp mellan ”P3 dokumentär-jingeln på speed”-introlåten och det ögonblick Pettersson öppnar munnen.

Av de brittiska programmen som jag räknade upp i början av inlägget påminner det mest om BBC-kollegan. Det som BBCs Media Show vinner på är att de ofta har debatt i studion medan Publicerat nöjer sig med samtal mellan Pettersson och intervjupersoner. Publicerat är säkert viktigt men jag skulle inte tro att det är här för att stanna i sin nuvarande form.

En av anledningarna till min profetia är att dess ”unga, hippa” kollega, Medierna inte sällan är inne på dess territorium. Det är återigen pressetikdiskussioner och tonfallet… Tonfallet hamnar någonstans mellan påannonseringen för P3s samhällsbevakande ungdomsmagasin vid tillfället USA drog sig ur Vietnam och en text om Americas Next Top Model signerad Åsa Lindeborg. Antingen är det triumferande nävhyttande eller så är det djupaste indignation. Indignationen är det mest framträdande.

Oavsett vilket läge så är det totalt befriat på humor. Nu menar inte jag att mediekritik nödvändigtvis ska vara en skrattfest. Men att någon gång ta sig an ett ämne ur en vinkel som inte signalerar liv eller död hade varit befriande. I The Guardians Media Talk är det ständigt fight mellan deltagarna om vem som kan outwitta resten. I regel vet deltagarna när det är dags att lägga humorn åt sidan. Medierna hade kunnat ligga som bakgrundssorl på en begravning utan att någon skulle höja på ögonbrynen.

Visst, vi slipper känslan av att få vara med inne i klubbhuset som man ibland får i The Guardians motsvarighet (där det ibland överdoseras med kollegialt ryggdunkande) i Medierna men det är samtidigt det som jag kan komma på mig själv med att sakna i Publicerat.

För även om jag uppskattar när journalist-David nitar mediakonglomerat-Goliat lika mycket som ”näste man” så hade det varit skönt med ett lite mer laidback mediegranskande program. Ett program där gäster kan komma och prata om sitt arbete, sina arbetsplatser och arbetsuppgifter utan att få ett kok verbalt stryk utlovat redan i inbjudningskortet. Om programledaren i Media Talk har nått sin position för att han älskar media drivs gänget bakom Medierna av ett massivt hat mot all media som inte har en klocka som visar tiden för hur länge arme Dawit Isak har suttit bakom lås och bom.

Att lyssna på Medierna ger inte sällan samma känsla som att bli utskälld av en lärare för att en annan elev har valt att skolka.

Vid det här laget känns det som att all svensk mediebevakning är botten och att jag borde slänga ut radion genom fönstret. Det gör jag inte för till och från så glimrar det till och vid de tillfällena är det guld värt. Det är bra att någon inom public service tar på sig den mediegranskande rollen (SVTs försök ska vi inte tala om). Problemet är tonfallet och att de båda programmen inte sällan hamnar för nära varandra. Jag kräver inte att vare sig Publicerat eller Medierna ska go all in på att bli BBCs TV-variant Newswipe (ligger ute på Youtube) MEN snälla låt oss bli underhållna en smula.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: