Dekad – Musikvideo

Låt oss säga att IKEA-katalogen helt plötsligt slänger ut allt material som tidigare har fyllt den och istället börjar att publicera en årlig sammanställning om badminton. Det finns förmodligen bättre jämförelser att göra men det är den utvecklingen som har skett hos MTV under det senaste decenniet. De dagarna vi satt och munpruttade åt att man envisades med att spela Robbie Williams, Britney Spears och Fugees-medlemmar är i dag ett minne blott. Där det tidigare fanns förakt finns idag ett slags nostalgiskt skimmer. Trots att MTV har bestämt sig för att musikvideor inte tilltalar deras målgrupp (som verkar vara en douchebag som häftar fast sina genitalier på instrumentbrädor med inbyggda dvd-skärm samtidigt som de dejtar silikonpumpade brudar under coachning av en walesisk douchebag som häftar fast sina genitalier mot Good Charlotte-basistens hörnsoffa) fortsätter musiken att leva, och sparka, vidare även i visuell form.

Youtube anses av en del vara framtiden för branschen. Sökträff- och länkekonomi yada yada. Här blandas det friskt mellan proffs och amatörer och de anses, med dagens standard, vara jämlika när det kommer till att stöpa om musikaliska verk till ögongodis. Ett par musikvideo-kreatörer är dock mer jämlika än de andra. De här tre kreatörerna satte agendan under första decenniet av mitt 2000-tal.

Shynola – London-baserat kollektiv som förutom fantastiska reklamkampanjer, en del inhopp i press, fantastiskt artwork som till och från överglänste Chris Morris och Charlie Brookers satir över en ännu slumrande hipsterkultur i TV-serien Nathan Barley. Gjorde bra musikvideos tillsammans med Blur och Radiohead men frågan är om de inte var allra bäst när det kom till Queens of The Stone Ages ”Go With The Flow”. Och förresten: i den där TV-serien, vem var det som satt med i redaktionsmöten om inte…

Richard Ayoade – När multibegåvade Ayoade inte är skådespelare i (överskattade) IT Crowd eller tramsar i Garth Marenghi och Mighty Boosh passar han på att spela in riktigt snygga musikvideor. Förutom brittiska band som Last Shadow Puppets, Kasabian och Arctic Monkeys har han även anlitats av Yeah Yeah Yeahs och Vampire Weekend. Som bäst är han när han släpper loss east end-thugs mot clowner i Arctic MonkeysFlourescent Adolescent” och gothar upp Vampire Weekends afropoppiga ”Cape Cod Kwassa Kwassa”.

Floria Sigismondi – Gothar upp. Yes. Vi har ännu en snygg övergång till italienskfödda kanadensiskan som förutom ett av världens coolaste namn dessutom har koll på hur man får vem som helst att platsa i en Bauhaus-video. Varför inte ta en ex-Mouseketeer och förvandla henne till en nattfjäril till exempel? När Christina Aguilera skulle bli ”vuxen” var det Sigismondi som fick regissera hennes ”Fighter”, uppföljaren till den lika visuellt som moraliskt utmanande ”Dirrty” (låt oss glömma bleka ”Beautiful” som släpptes däremellan).

Medaljplatserna – kategorin Musikvideo:
Shynola
Richard Ayoade
Floria Sigismondi

Runner-ups – kategorin Musikvideo:
VH1, Dave Meyers och Chris Cunningham

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: