Medierna i P1 – Nordegrens Woods-tystnad

”Now that ain’t workin’ – that’s the way you do it
Lemme tell ya them guys ain’t dumb”
(Money for Nothing – Dire Straits)

I ett inlägg tidigare i veckan gick jag loss på P1s mediegranskande veckomagasin. Huvudanledningen var främst att det var TRÅKIGT. En barnslig anledning kan tyckas men faktum är att jag som har medie- och kommunikationsexamen med stort intresse för samhälle, politik och media och därför borde vara helt rätt publik har allt oftare kommit på mig själv att välja bort programmet ur min schemalagda mediavecka. Varför höra programledaren droona på om Mehdi Ghezali när jag redan i förväg vet vad han anser i frågan?

Det verkar som att produktionsbolaget bakom Medierna har blivit tvungna att se över sitt program på sistone. Ett nytt inslag är att de sänt ut programledaren på stan för att få mannen på gatans åsikt i en fråga de tar upp varje program. Det blir lite Jaywalking (känt från Jay Lenos The Tonight Show) över det. Medierna hittar någon douche/bracka vars åsikt skiljer sig tvärt mot programledarens. Man hör nästan hans upphetsade flin i inslagen: det här tokiga svaret blir bra radio!.

I senaste programmet, som jag lyssnade på genom podcast, hände det dock något. Efter att ha gått på om grisavslöjandet och hur på pr-företag flyttar fram positionerna medan redaktioner skär ned på sin verksamhet, två i och för sig intressanta stories om än misshandlade av redaktionens hårdhänta handlag, började det bränna. Man tog sig an Tiger Woods otrohetsaffärer och hur de (inte) hade behandlats av SR.

Lite bakgrundshistoria: Tiger Woods, känd golfspelare (player of the year, höhö), har gått typ arton hål (trumvirvel!) vid sidan om sitt äktenskap. Woods är gift med svenska modellen Elin Nordegren. Elin Nordegren i sin tur är dotter till landshövding Barbro Holmberg och SR programledaren Thomas Nordegren. Thomas Nordegren har en talkshow i P1, Nordegren i P1, där man gärna pratar om USA-relaterade stories, kanske med tanke på att Nordegren brukade vara SR korrespondent i just USA. I Nordegren i P1 har det varit total tystnad om Woods-storyn.

Woods-storyn är excellent material för ett varmhjärtat aktualitetsprogram. Det har en skurk och en hjältinna och massor av roliga detaljer runtomkring; Tiger-jakt med golfklubba, porrstjärnor (även om ordet ”porrstjärna” i media verkar vara applicerbart på vemfansomhelst bara man har varit naken framför någon någon gång, dags för en ISO-standardisering?) och bilkrascher.

Att Medierna attackerar det här ämnet är jättebra. De är helt rätt ute. Det här är en story som har ett värde även utanför mediot-kretsar. Mannen på gatan (ur verklighetens folk) som på väg hem till köksbordet tvingas ha en åsikt om SvDs publicistiska hållning kring Mehdi Ghezali tycker förmodligen att det här är intressant och kan tänkas slå på radion om den här typen av nyhet. Men hur väljer Medierna att göra det?

Medierna ger det här inslaget förhållandevis lite utrymme. De lägger det sist i programmet, som jag är nära att stänga av halvvägs igenom, och ger det ca fem minuter. De väljer att intervjua USA-korrespondenten (frilans) som faktiskt fick rapportera om storyn i P4 Extra, den ordinarie USA-korrespondenten samt Thomas Nordegren själv.

Den första intervjupersonen kan säga att hon inte kände till hur känsligt det var. Den andra får fram att det var känsligt och att han föredrog att inte rapportera i ämnet eftersom han är en vän till Thomas Nordegren. Slutligen får, en i situation, ovanligt ödmjuk Thomas Nordegren säga att han personligen inte vill tala om saken i sitt program eftersom den ligger så nära honom själv. Däremot påstår han att det inte hindrar andra från att rapportera om det i SR.

Om jag själv hade fått storyn på mitt bord hade jag förmodligen bara haft med intervjun med ordinarie korrespondenten. Frilansaren har inte mycket att tillföra. Thomas Nordegrens svar är exakt det som, statiskt inte fastställda, 99,9 % av befolkningen förväntade sig att han skulle säga.

Så, Mr Know-It-All, om du vet bäst och är så jävla bra, vem hade du intervjuat istället?

Det som jag saknar i inslaget är frågan om vilken typ av story om SR anställdas släkt och vänner som faktiskt kvalificerar sig som så nära och känsligt att man kan begära att en person tar time-out eller får stiga av. När blir det så nära att en journalist måste offras för att storyn i sig inte kan offras? Att intervjua Thomas Nordegren själv är den första tanken som dyker upp när man ser storyn men jag kräver att man tar ett steg tillbaka och gör en annan vinkel. Eftersom man redan i förväg vet vad Nordegren förväntas svara (det vill säga det svar han faktiskt gav) hade det varit mycket mer intressant att intervjua systerprogrammet Lantz i P1, ett program med exakt samma upplägg som alternerar med Nordegrens. I mitt huvud är det tystnaden om Tiger Woods utomäktenskapliga äventyr i det programmet som är hundra gånger mer intressant än Nordegrens.

Så långt kommer man inte i Medierna.

Lantz i P1 sänds mån-tisdag 15:03 i P1
Nordegren i P1 sänds ons-torsdag 15:03 i P1
Medierna sänds lördag 11:03 och i repris söndag 18:00 i P1

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: