Avatar – lost i översation

I helgen kröp jag ett år djupare in i vuxenvärlden och firade det genom att gå och se en film om blå varelser som lever i harmoni med naturen. Om man bortser från att filmen var OVERKLIG var det ett fartfyllt äventyr för hela familjen (bortsett från mamma som hellre ser på filmer om körer och folk som finner sig själva i svensk landsbygd). Dessutom var den i 3-D, vilket får…
a) alla i biografen att se ut som idioter i sina 3-D glasögon och…
b) textning att ligga framför själva filmen.

Sistnämnda gör det alltså möjligt för personen som översätter att snudd på bokstavligt talat kunna skriva publiken på näsan. Och eftersom tekniken finns där passar den svenske översättaren (som ärligt talat förstörde en del av filmen, vilket bär mig emot att säga eftersom människor som alltid hänvisar till originalspråk finns på min fiendelista) på att utnyttja den redan innan man har hunnit äta upp sin första näve popcorn.

När det i filmen välkomnas till Pandora väljer den svenske översättaren att skriva ”välkommen till planeten Pandora”. Till skillnad från den anglosaxiska publiken förväntas den svenska alltså vara så förstörd av Tre Kärlekar, Änglagård och Beck: Spår i mörker att de behöver hjälp att inse att den film de har betalat för att se utspelar sig på en fiktiv planet. Tror översättaren att publiken vid insikten av att storyn är lokaliserad till en uppdiktad värld kommer att kollektivt himla med ögonen, fnysa föraktfullt, avfärda filmen som ”hittepå” och unisont lämna lokalen?

Vidare blir ”sad” till ”tragiskt” och ”crap” till ”fan” men det är ändå ingenting mot att den initiala frontalattacken på publikens abstraktionsförmåga.

Fast jävlar-i-berget vad coolt det ser ut när rave-smurfarna svingar sig fram genom lianer och klättrar i djungeln.

2 Responses to Avatar – lost i översation

  1. LillaFossil skriver:

    Jag har inte tänkt se Avatar men vadan denna hysteri? Handlar det om 3D-tekniken kanske?

    (Nu är jag för övrigt tillbaka och kommer besöka din blogg igen)!

    • Indy skriver:

      Även om filmen kommer i 3-D så är manuset strictly 2-D. En rätt platt historia alltså. Jag tyckte att filmen gjorde bra ifrån sig tekniskt. Det sagt så verkar det råda 3-D-hysteri. Idag kommer uppgifter om att samtliga 6 Star Wars-filmerna ska komma igen i 3-D-versioner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: