Moderna Museet Malmö

För två veckor sedan tog jag tillvara på att Moderna Museets nyöppnade Malmö-filial har kvällsöppna onsdagar (till klockan 21:00). För att vara på säkra sidan ser jag till att jag har ca 2 timmar på mig. Mer om det senare…

Jag hann aldrig besöka Rooseum. När jag forskar på ämnet känns det som att jag missade något. Utställningarna verkar ha rört upp känslor som, för att ta ett lokalt exempel, Malmö Konsthall inte lyckas med. Ärligt talat är Malmö Konsthall en plats som mer har en lugnande snudd på avtrubbande zombiefierande effekt på mig. Jag är en flitig besökare men aldrig, aldrig, aldrig har jag blivit utmanad av utställningarna som jag har sett där.

Rasistattackerna som drabbade Lund i samband med Serrano-utställningen där för ett par år sedan hade aldrig kunnat drabba Malmö Konsthall. Inte ens ett skinnhuvud som går till Konsthallen den tiden i månaden skulle kunna arbeta upp ett hat som sträcker sig över en besvärad suck.

Tillbaka till Moderna Museet Malmö. På något sätt får besöket mig att känna mig som Dr Who. Byggnaden känns lite Tardis. The Tardis, för er som inte känner till den brittiska sci-fi-serien, är Dr Whos tidsmaskin i form av en slags telefonkiosk fast med tvisten att den är större på insidan än utsidan avslöjar. Fast på en punkt skiljer sig jämförelsen: insidan av Moderna Museet Malmö verkar ändra dimensioner beroende på vilket rum man går in i.

Luc Tuyman-utställning är uppblåst på det största utrymmet. De enorma vita ytorna med en och annan målning ger en snudd på arktisk känsla. Tvärtom blir det när man går upp på övervåningen. Astrid Svangren och 60-talsutställningen känns märkligt klaustrofobiska.

Jo. Jag kommer att gå tillbaka. För även om det känns som ett slöseri med utställningsytor och att det återstår en och en halv av de två timmarna som jag vikt till besöket så har faktiskt utställningarna, om inte mycket, så åtminstone en ansats till attityd och friktion inne i mitt huvud. Trist att de konstverken som gör störst avtryck är daterade 50 år tillbaka i tiden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: