Shutterfuckup Island

Idag får vi lära oss att från och med i höst riskerar personer som tog studenten före 2003 att inte komma in på de populäraste högskoleutbildningarna, trots MVG i alla ämnen.

Igår fick Scorseses film Shutter Island lära sig att från och med att ljuset i biografsalongen tänds riskerar filmer att inte komma in på min lista över de bästa filmerna, trots många riktigt bra skådespelarinsatser och minnesvärda scener.

Spoileralert.

DiCaprio gör bra ifrån sig och får spela ut, om inte hela, så åtminstone stora delar av sitt register. Det är dock en detalj som oroar: hans ansikte ser ut som det hör ihop med en fjortonårings kropp. Det kommer förmodligen inte bli bättre med åren. Snarare tvärtom. Det är the original Benjamin Button nunan. DiCaprios sidekick gör riktigt bra ifrån sig också, rent av skäl showen till och från. Tyvärr inte så fantastiskt att jag bryr mig om att komma ihåg vad karl’n heter.

Max von Sydow har fått betalt för att spela en gammal nazist och hoppas att han får betalt på öret men ingen dricks. I den här filmen är han den mänskliga motsvarigheten till en hammare som slår in en spik.

Och storyn? Den är spännande och fartfylld men ack så förutsägbar i sin oförutsägbarhet och, it like, makes you, duh, question the concept of, uh, reality man!?! Is this the real life? Is this just fantasy? Caught in a landslide. No escape from reality. Osv. Dessutom när Scorsese en osund fascination för gubben-i-lådan. Det blir åtminstone ett sånt ögonblick för mycket i Shutter Island. I dagens biomonstersalonger där en blinkning på skärmen accentueras med ljudet av en bilkrasch i åskådarens öron kan det göra den starke svag. Det blir som att ha en diskussion med en person vars röst hela tiden blir svagare och svagare för att sedan helt plötsligt SKRIKA.

Slutspoiler: Nästa gång en manusförfattare överväger att låta en karaktär skapa fantasifoster genom att dribbla med anagram är det jag som Max von Sydowskt drar på mig uniformen och sträcker mig efter min revolver.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: