Det kungliga bröllopet. Liveblogg!

SVTs värvningar. Precis som Dr Dre konstaterar om sina gamla jiggas i The Watcher från 1999: they’re not what they used to be. Christine Meltzer i Melodifestivalen till exempel. Jag har inte någon särskild åsikt om Meltzer men hon känns sååå TV4 att jag blir tvungen att blinka hårt, kolla på etiketten på flaskan, kolla på TVn igen, för att sedan slänga flaskan över axeln varje gång jag ser hennes nylle tillsammans med SVT-loggan. Det är oaktsamt av SVT.

Von Sydow lovar att ta tempen på bröllopsyran och den kungliga vardagen. Skildra, inte granska, säger man ifrån SVT. Journalistiskt haveri, säger Bull.

Herman Lindqvist kravattar in i programmet på direkten. Hennes majestätets personliga historie-läsare. Historia. Bellman. Nuff said. Och 20:04 bränner de av något slags högkvalitativt krut när de visar upp bilder från förlovningspresskonferensen. Åh, vad fina de är!

Vad gör de om det regnar på bröllopsdagen? frågar Von Sydow. Nu bränner det till. Svenska folket kipar efter andan. Kommer klimathotet att döda bröllopslyckan? Lindqvist meddelar att det inte kommer att hindra Victoria. Hon är en allvädersprinsessa försäkrar kravatten. Vilken tur, suckar man hemma i soffan. Vilket fiasko om allt gick i stöpet på grund av regn.

Över till arkivet och Benjamin Syrsa som upplyser oss om den nuvarande kungens bröllop innan han lämnar över till Hyland. Till Hyland!

JFC!!!

Hyland verkar, i bästa fall, tagen av allvaret. Det är lite sluddrigt. För egen del börjar jag skruva på mig i soffan. Träsmak redan… Är det meningen att programmet enbart ska bestå av den här arkivdykningen? Just nu verkar det inte bättre. Har man värvat den forna Veckorevyn-redaktören enbart för att leda en slags Minnenas Television-rip?

Prästen säger:
Och så frågar jag dig, Silvia Renate Sommerlath…
Jag hoppar i soffan och skriker:
…Var har du gömt Nazi-guldet?

Ja. Inget snack om det berömda ”klicket” i München 1972 (ej att förväxla med klicket när GSG9 osäkrade vapnen, där det som bekant inte sa klick) än. Jag äter upp min hatt om det inte omnämns någon gång under programserien.

Till arkiveriets fördel ska sägas att det ändå är en rätt tight tillställning. Precis generalernas inledande förhoppningar om kriget i Afghanistan, eller en snabbis i hissen, är det ”snabbt in, snabbt ut” som är devisen för bröllopsceremonin.

Tillbaka utanför kyrkan tar Benjamin Syrsa över igen och ger cred till parkförvaltningen. Vilket känns sympatiskt. Kortegen går vidare mot kungaslupen Vasaorden. Peterson-Bergersällskapet distraherar med en hemsk trudelutt. Jag förmodar att Vics och Danny kommer att ha E-type istället. Enter Vasaorden. Och en salut på det. 21 skott. Som alla missar.

På himlen avtecknar sig två SK60-plan som lämnar rökspår efter sig. Det börjar bra. Benjamin Syrsa frågar vad tittaren vad han/hon/hen tror att det ska bli för mönster. ”Ett hjärta” skriker svenska folket unisont men ack vad de misstar sig. En vindpust tar tag i rökformationen och det blir liksom inget hjärta av det. Ur svenska hjärtans djup en gång en häcklares ”haha!” hörs. Som når till kungen fram.

Kungaparet lämnar slopen och vinkar tillsammans med samtida stekare till folket från sin terass. Ett folk som lider under oljekris, nedläggningar av skepps- och teko-industri och The Sweets glamrökare Ballroom Blitz. Tidigare under året, i februari, har ABBA misslyckats med att vinna svenska uttagningen till Eurovisionsfestivalen med sin hit Ring Ring. På sätt och vis kan man säga att Sverige i det här ögonblicket, om inte mister sin oskuld, så åtminstone ägnar sig åt tung petting.

De resterande 10 minuterna är någon slags reklamspot för nåt airhead vid namn Jung Lee som har slagit mynt av over-achievement stereotypen på bröllopsfronten. Vete fan vad det här har att göra med Vics och Danny… Hursomhelst har Von Sydow och ett kamerateam fått åka till New York vilket ändå kanske är någon slags vinst. Samtidigt i Stockholm lutar sig Isabella Löwengrip, Elin Kling och Sofie Fahrman över bloggkartan och styckar upp och annekterar Von Sydows oövervakade domäner.

Glöm inte kolla in på webben och min effin’ blogg, propsar Von Sydowskan innan hon påar att det blir möte med nån brudklänningexpert i NEW YORK och det legendariska (och legendariskt dysfunktionella) bröllopet mellan prins Charles och Lady Diana Spencer i nästa episod.

När det kommer till det tidigare, webben och bloggen, är det jag som ger mig själv Men-In-Black-behandlingen för att radera bort det ur mitt minne. När det kommer till det senare så påminner det mig om att jag måste avsluta Tina Browns Diana-biografi. Nån dag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: