Sydsvenskan – en liten del av Malmö blev nyss fulare

Sydis nya

F*cked up.

Du vaknar upp och kollar ut genom ditt fönster. Plötsligt märker du att vägen utanför bara har en körbana. Där det brukade vara höger- och vänsterfil är bara EN enkelriktad fil. Mycket irriterande. Anledningen till den här nyordningen beror på att någon har gjort specialanpassade filer enbart för folk som åker på det crazy gimmickfordonet som kallas för segway.

De webbsidor som du brukade avnjuta på skärm har helt plötsligt blivit komiskt uppspaltade. Det är i-phones fel. Framtidens webbsidor måste anpassas för framtidens människa som rippar artiklar ifrån The New Yorker medan han/hon sitter bakom ratten och plöjer ned en skolklass på exkursion.

OK. Luddit, ja visst, och det vill man ju inte vara så det är klart att man böjer sig och offrar sin komfort för att tekniken ska ha sitt. Vi kikar på exemplet Sydsvenskan, eftersom de har högintressante Charlie Hägmark som senior advisor och innovationsreporter. Och för att de är den största dagstidningen på min hemort.

Inringat i svart har vi den direkta effekten av i-phoneriet. Klossar som ska likna rubriker. Mycket sparsmakat med text (rent av fattigt). Grattis Sydsvenskan-läsare, någon har precis bytt ut dina lego-bitar mot duplo.

I grönt, i rutans botten, har man ett fält för att känna av vad läsarna tycker och tänker. De tycker i regel fel. De är får utan någon som helst koll och därför ska de läsa vad som står i tidningen så att de lär sig om Euron, vulkanutbrott och A Future Fair For All. De ska läsa. Inte skriva. Det är vad journalister är till för.

Fram till runt halv två idag, lördagen 17:e april, var det till exempel öppet att kommentera att en kvinna har blivit rånad av sex personer. Kommentatorsfältet svämmande över i inlägg av karaktären ”gärningsmännen hette inte svensson, eller?”, ”var gärningsmännen syskon eller kusiner?” och ”svensk pk-media går aldrig ut med nationalitet”. Kommenteringen stängdes ned.

I rött har vi samma fenomen. ”Tipsa om nyheter”. Låt se. Vad sägs om ”Hej Sydsvenskan, er främsta läsekrets är nazister som lider av dyslexi”?

I brunt har vi journalist(1)journalist(2)journalistiken(3). Det är journalister (1) som skriver om (3) andra journalister (2). Det här spär på folks fördomar om att journalister lever i sin egen bubbla och helst av allt enbart skulle vilja dunka varandras ryggar på twitter där de slipper vanligt folk.

I blått ser vi att programmerna inte är riktigt klara än. Rubrikerna är uppfuckade. Så har det sett ut i mer än en vecka nu och jag börjar tvivla på om de är ”under construction” eller om de faktiskt enbart är till för att signalera till i-phone-användare att de befinner sig i högerspalten.

Avslutningsvis, i gult, ser vi att jag lyssnar på Cheryl Coles senaste singel och Roxy Musics Let’s Stick Together. Samtidigt. Det är fan inte klokt det heller men till skillnad från barockeriet som jag har beskrivit ovan så tar den oavsiktliga mash-upen slut efter typ tre minuter.

Hur reagerar du på ”Sydsvenskan – en liten del av Malmö blev nyss fulare” på Goindy?

* Jag blir glad – 566
* Jag blir arg – 54524907
* Jag blir nyfiken – 23432
* Jag bryr mig inte – 15254988435465376574

2 Responses to Sydsvenskan – en liten del av Malmö blev nyss fulare

  1. Lots skriver:

    Sidan är verkligen helt sjukt ful. Detta är definitivt spiken i kistan för mitt läsande av sydsvenskan. Hejdå!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: