Kritik av Islam – Hej då Hirsi Ali!

Följande stycke kommer från Stephan Mendel-Enks ”Med Uppenbar Känsla För Stil”, en bok som togs emot och hyllades av en enig kritikerkår när den kom ut 2005:

Samtal i köket om det är bättre att var ihop med någon som är äldre eller någon som är yngre, [sic] Jag känner nästan ingen på festen och gömmer mig i ett hörn för att slippa svara. Alla killar tycker att tjejerna ska vara yngre, hetsar varandra att gå allt lägre ned i åldrarna. Det låter som en omvänd auktion. 21! Aldrig över 20! 17!

/…/

Ålderhetsen pågår ständigt, den hålls igång av män i alla åldrar, ur alla klasser. Men den man som verkligen tar konsekvenserna av den, av allt snack om hur oestetiskt kvinnors åldrande är, av de självklara utsagorna om att det bara ”går utför efter 20” och upptäcks med en dator fulladdad av bilder på nakna 12-åringar blir plötsligt väldigt ensam. Och de som ser sig som företrädare för den goda manligheten kan lugnt lyssna på nyheten om kollegan som avslöjats som pedofil, lägga en ny stek på grillen, skaka på huvudet och säga: Fy fan fan alltså. Dödstraff på sånt.

(Stephan Mendel-Enk, ”Med Uppenbar Känsla För Stil” (Atlas förlag) s.85)

Och varför citerar jag den här texten? Jo, i helgen har ett flertal artiklar, inte utan god anledning, kritiserat Ayaan Hirsi Ali, en känd debattör med starka åsikter om islam. Hirsi Ali, med somalisk bakgrund som emigrerade till Holland och sedan dess varit politisk aktiv och nu mer anställd vid en amerikansk konservativ tankesmedja, har länge varit något av en idol bland framförallt svenska liberaler av den sort man finner på Expressens ledarsidor. Hirsi Alis ord har länge varit lag i hejarklacken. När det har framförts kritik kommer mothugget inte sällan i form av ett påstående att kritikern förminskar/förnekar Hirsi Alis personliga erfarenheter av patriarkalt förtryck i religionens namn. Att det är en av hennes tidigare mest ivriga anhängare, Dilsa Demirbag-Sten, som kastar stenen mot Hirsi Ali på kultursidorna blir därför i mina ögon ett ”lägga-på-en-ny-stek-på-grillen”-tillfälle.

samma tidnings ledarsida är det Sakine Medon som kastar ut Hirsi Ali ur gemenskapen under rubriken ”Islamofobi är inte liberalism”. Under de senaste fyra-fem åren har jag haft äran att vara med som publik i två stycken sittningar när det har debatterats islamofobi. Den ena av dem var en föreläsning på Malmö Högskola och den andra var i Sydsvenskans regi. Under båda debatterna var det liberaler som högljutt försvarade Hirsi Ali och vägrade acceptera att etiketten ”islamofobisk” skulle klistras fast på Hirsi Ali och hennes argument.

Nu är Hirsi Ali uppenbarligen körd hos Demirbag-Sten och Medon. De som tidigare har varit mest tongivande i budgivingen på kritik av islam har plötsligt rynkat på näsan och lämnat festen. Har de argument som bland annat vänsterdebattören Andreas Malm har propagerat nått in till Expressens ledarredaktion?

Hur reagerar du på ”Kritik av Islam – Hej då Hirsi Ali!” på Goindy?

* Jag blir glad – 12386
* Jag blir arg – 79948593459
* Jag blir nyfiken – 54355540
* Jag bryr mig inte – 797497194799393

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: