Fler riktlinjer – När Belinda Olsson ringer

Innan valet äger rum kan vi anta att det kommer att arrangeras debatter.

En del debatter kommer vara på riktigt medan en del är på låtsas. De riktiga debatterna kommer föregås av diskussioner av typen ”varför inte nöja oss med att bara bjuda Sahlin och Reinfeldt eftersom en av dem kommer bli statsminister?”. Nja, säger en del sossar och hoppas att deras tveksamhet kommer ge sken av att de faktiskt överväger att för stunden låtsas om som att de under vissa omständigheter skulle kunna tänka sig att eventuellt lämna över statsministertjänsten till Maria Wetterstrand som uppenbarligen är Sveriges Obama®. Nu väljer vi faktiskt inte en president, kontrar motståndarsidan och hoppas där igenom att kunna använda sig av Lars Ohly eller Göran Hägglund som tillhyggen mot sina debattmotståndare. En borgerlig debattör kommer inte dra sig för att anmärka på att Ohly är kommunist medan en vänsterdebattör kommer att stå som Usain Bolt i startblocket för att skrika homofob åt Hägglund. Det var de riktiga debatterna.

Låtsasdebatten känns igen genom de fylls på med vanligt människor (politiker är inte vanliga människor). Problemet är dock att vanliga människor i regel är dåligt insatta i sakfrågor, lätt skenar iväg så fort något distraherar det minsta och sist men inte minst är skittråkiga. Försök till exempel att titta på en vanlig människas semesterbilder utan att gäspa/skära i dina egna armar i förtvivlan. För att motverka tråkighetsfaktorn kan vi lita på att låtsasdebatten därför kommer bestå av en mix av kändisar och vanliga människor. Det förmodas vara lättare att stanna kvar som tittare om man vet att ett påstående signerat Harald Wigertz, arbetslös revisor från Södertälje, kommer att följas av en angrepp på Försäkringskassan signerat Marcus Birro, känd från På Spåret. Tyvärr var Harald Wigertz så tråkig att producenten beslutar att sända in en karaktär som trots att han/hon/hen inte varit med i På Spåret är lätt att känna igen redan vid första anblick. En sån där som man direkt ser att han/hon/hen är höger (t ex nazi-armbindel) eller vänster (t ex okammad).

Valet spås bli jämnt och därför kan låtsasdebatterna komma att avgöra. Det är fel men det är så det funkar. Lite som när man spelar Trivial Pursuit och det dyker upp en fråga om vem som spelade trummor i Beatles och efter att man har gjort segertjut och indianhopp samt gallskrikit ”Ringo Starr” vänder frågekortet och läser ”1632 (i Lützen)”. Livet är orättvist och därför kommer Moderaterna förlora röster eftersom en man i vindjacka och seglarskor framstår som dryg, Socialdemokraterna tappa stöd på grund av att en fackbas i Kiruna snyter sig i näven och en centerpartist från Linköping som klagar över att Maud Olofsson har gjort om Bondepartiet till nyliberaler kommer genom sin kritik att attrahera fler röster till Maud Olofsson tack vare sin charmiga östgötska.

Hur löser vi det här problemet? Jo, vi schlingrar oss. Här följer ett litet test som utrustar dig med rätt svar när du, din okammade sate, förmodas att representera vänstern.

Testet börjar här.

Du är…(välj av följande)
– en medelålders exil-Chilenare (”fro tjillä”) som påstridigt menar att du målar ”blommor”, trots att alla som har sovit sig genom a-kursen i biologi inte behöver kisa för att komma med en alternativ teori om motivet.
– en svensk tant som dansar afrikansk dans och vid första anblick är ute och campar (vid närmare granskning märker man att det inte är ett tält – det är en klänning – haha!).
– ett penntroll som kombinerar ett glest skägg, glittersmink (vilket provocerar en präst att skriva en svavelosande predikan år 1973), samt en randig, båtringad t-shirt och vägrar att äta kött.
– en ögonbrynspiercad gymnasist i palestina-sjal som har tagit den snabba vägen till lesbianism genom att först ha blivit dumpad av pojkvän och sedan, i samma vecka, olagligt ha laddat hem Fucking Åmål.

Oavsett vilket av valen du väljer är din ideologiska utgångspunkt ”vänster”.

Du blir kallad till SVTs Debatt för att fylla upp platserna mellan de riktiga debattörerna. Medan du mest bryr dig om dina egna affärer och trivs rätt bra med livet mellan Alexander Bard, Alex Schulman, Ann Heberlein, Anna Anka, Arne Hegerfors, Arne Weise och alla andra offentliga figurer får du plöstligt en mikrofon i nyllet. Vad säger du? (notera siffran, räkna ihop resultatet efter ha svarat på alla frågorna, och läs resultatet)

Belinda: Ikväll har vi diskuterat könsroller. Vad tycker du om könsroller och genusstrukturer i dagens samhälle?
1. Jag vill krossa patriarkatet!
2. Jag vet inte.
3. Jag vill att alla människor ska få mer att bestämma om i sina egna liv.

Belinda: Ikväll har vi diskuterat om bögar och flator ska få gifta sig i kyrkan. Vad tycker du om samkönade äktenskap?
4. Jag vet inte.
5. Jag vill befria människor ifrån pekpinnar ifrån kyrkan.
6. Jag tror att man blir kär i en människa, inte ett kön.

Belinda: Ikväll har vi diskuterat kulturbegreppet och om vi ska ha statliga konstnärslöner eller om kulturen ska vara en hobby. Vad tycker du om kultur?
7. Jag vet inte.
8. Jag anser att föregångslandet Sverige kan behålla både kvalitetskulturen och samtidigt låta människor bestämma över sin egen produktion och konsumtion av kultur under fritiden utan pekpinnar ifrån staten.
9. Jag tycker att kulturen är det som gör oss till människor. Utan kulturen överlever vi inte!

Poäng:
1. = 101
2. = 0
3. = -200
4. = 0
5. = -200
6. = 101
7. = 0
8. = -200
9. = 101

Facit:

-400 eller lägre: Grattis! Du har precis vunnit ett certifikat till att representera ett vänsteralternativ i en diskussion i SVTs Debatt. Du vet när det är ögonblick att hålla igen på krutet och rör dig lätt genom en debatt utan att behöva gasta om Lenin som vi i och för sig vet gjorde det logiska men moraliskt svårförsvarbara i en rätt knivig situation och dessvärre lämnade över makten till galningen Stalin som offrade enorma mängder människor och la ett ok över vissa nationer i decennier men i samma andetag också satte stopp för nazisterna, som visserligen inte dödade lika många meningsmotståndare som de som gjorde anspråk på att representera Marx idéer vilket i och för kanske bara hade varit en fråga om tid om nazisterna hade fått hållas.

-399 till -1: Snart där, kamrat! Du har gjort ett hyfsat resultat. Hade du och jag befunnit oss i skyttegravarna utanför Stalingrad, i en relation soldat (du)/politisk kommissarie (jag), hade jag förmodligen bett dig att hänga på i andra vågens anfall (vilket ökar dina chanser att få äran att representera Rodina beväpnad med ett gevär från 0 till 20 %). Du gör rätt bra ifrån dig.

0: Bra jobbat! Genom att närvara i debatten har du tagit en sittplats som hade kunnat rymma en resonabel folkpartist av den gamla, socialliberala skolan eller kanske, ännu värre, något av de monster som följer längre ned på den här listan. Din röv må ha arbetat hårdare än ditt intellekt under den här sessionen med Belinda Olsson men, hey, det är helt ok!

1 till 302: Det här gick ju… så där. Jag hade faktiskt förväntat mig bättre av dig. Du predikar för kören och ger hemmagjort pyssel åt äldre släktingar. Bland kamrater funkar du bra men du är ingen valvinnare. Gör om, gör rött!

303: Du är den mänskliga motsvarigheten till en trasig vas. Du har gjort ett riktigt bra jobb där ute. Verkligen. Vilken show. *sarkastiskt långsam applåd* Det här var en av de värsta föreställningarna jag någonsin sett. Inte ett enda rätt! Totalt IG! Hör du det mullrande ljudet? Det där är ljudet av LO-kollektivet som springer rätt in i armarna på högern.

Hur reagerar du på ”Fler riktlinjer – När Belinda Olsson ringer” på Goindy?

* Jag blir glad – 6376943591
* Jag blir arg – 53405754929221
* Jag blir nyfiken – 32434504598451
* Jag bryr mig inte – 98923489324023032237

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: