En motsatt åsikt angående valet i UK

I Sydsvenskan skriver chefredaktören Daniel Sandström en recension av Andrew Rawnsleys The End of the Party – The Rise and Fall of New Labour (omnämnd på den här bloggen tidigare). Sandström kommer till en slutsats som går tvärsemot min analys av valet.

För att göra en lång historia kort avslutar Sandström sin redogörelse över händelserna som skildras i boken enligt följande:

Slutsatsen av Camerons valframgång blir också samma som när Blair vann 1997. Då var det Blair som vann valet, snarare än Labour. I torsdags vann Cameron, snarare än Tories.

Indy hävdar att den sista meningen är grymt missledande. Om jag hade fått skriva den hade de sett ut som följer:

I torsdags förlorade Brown, snarare än Cameron vann.

Petitesser, javisst, men jag tycker mig ha sett exakt samma utveckling i Storbritannien som i Sverige, valet 2006 – politisk zappning. Det är en slags dokusåpalogik som premierar byte när man som väljare har blivit trött på ett ansikte som har gått från fräscht till bekant till so-last-season till varför-kan-han-inte-bara-dö.

Det är därför som Mona so-last-decade Sahlin inte kommer att kunna ta övertag över Reinfeldts impopularitet. Cameron var, och är, relativt ny och fräsch. Mycket av hans momentum stals dock så fort som Nick Clegg dök upp på scenen. Plötsligt var Cameron gårdagens man och en del av ”the old parties”. I desperation började Tories att kräkas ut halvsmälta policys som t ex ”Big Society”, som med rätta blev mål för mycket pungsparkar från politiska kommentatorer, satiriker och mannen på gatan.

Cameron har alltså INTE vunnit valet i Storbritannien. Cameron har förlorat sin, och Tories, chans att styra Storbritannien från höger.

Annonser

One Response to En motsatt åsikt angående valet i UK

  1. […] inom Tories – efter valet i UK 2010 Som det har skrivits tidigare på GoIndy, så finns det svenska skribenter som har utnämnt David Cameron till vinnaren i valet […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: