Tidningskrönikan: Flatbush Jewish Journal

Under veckan i New York (”Mainerkoden”-veckan för alla regelbundna GoIndy-läsare) bodde jag i ett judiskt-dominerat område. Ett av många inslag i tillvaron med tydligt judisk prägel är det lokala magasinet Flatbush Jewish Journal (finns tyvärr inte på nätet). FJJ ger en intressant insyn i den judiska communityn i Brooklyn. Samtidigt erbjuder den ett Niagarafall på kvarnen för den person som anser att religionsfrihet betyder ”fritt spelrum för religiösa ledare att begränsa sin flocks frihet”.

FJJ1

Flatbush Jewish Journal - life in schlomotion

Precis som, låt oss säga Fox News, är FJJ tung på åsikter medan den lämnar en del att önska på områden som t ex dagsaktuella händelser. Om man tycker att det är irriterande när andra människor lägger sig i och kommer med oönskade råd och åsikter om ens handel och vandel gör man bäst i att hålla sig borta från FJJ. Tidningen är mer eller mindre ett enormt metronomlikt vaggande pekfinger i papp. En rolig tvist är när en insändare ger tillbaka med samma mynt och läxar upp FJJ. Anledningen är att en av medarbetarna har skrivit ordet ”gud”, vilket resulterar i att läsaren betraktar tidningen som en del av en religiös kanon och därför omöjliggör att tidningen kan källsorteras. Var vänlig och skriv ”g-d” istället, hälsar vännen av ordning. Eftersom det uppenbarligen inte rör sig om nummer två i utgivningen producerar resonemanget bilder i mitt huvud av en stackare som bor i ett hus inrett som en hamsterbur, täckt i tidningspapper där ordet ”gud” har skrivits ut.

En annan detalj som är svår att bortse från är den totala avsaknaden av kvinnor. Inte på något ställe avbildas en enda kvinna. Det finns inte ens en antydan till att det skulle finnas en kvinna iklädd en björnkostym. Inte ens Attitude har en så hög man mot kvinna ratio. I ett (1) läsarbrev förekommer en hustru (i egenskap av att vara gift med en man). Frågan som hon vänder sig till FJJ för att få svar på handlar om hon ska prioritera sin egen eller makens religiösa ritual när/om de clashar. Den som kan gissa svaret är välkommen att skriva in till GoIndy i kommentarfältet. Vinnaren belönas med en fräckis i limerick-form. Kom ihåg att skriva ut födelseort – bidrag från tävlande från ”Smygehuk” har förtur.

Flatbush Jewish Journal - hitta en kvinna på bilden och vinn en kosher skinksmörgås

Flatbush Jewish Journal - hitta en kvinna på bilden och vinn en kosher skinksmörgås

Om man är en av de som anser att ett militärt ingripande i Afghanistan var befogat på grund av religiösa ledares inskränkningar av kvinnors livsvillkor… osv.

Flatbush Jewish Journal delas ut gratis i delar av Brooklyn, New York.

Annonser

2 Responses to Tidningskrönikan: Flatbush Jewish Journal

 1. Preaphyaerorm skriver:

  Just want to say what a great blog you got here!
  I’ve been around for quite a lot of time, but finally decided to show my appreciation of your work!

  Thumbs up, and keep it going!

  Cheers
  Christian

  • Indy skriver:

   Hi Christian,

   Cheers mate. However my spamfilter says that you are spam and I think my spamfilter is bloody right in this case. Sorry for ”accidentally” removing the link in your comment.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: