Fabregas till Barca nu? (eller senare?)

Cesc Fabregas lämnade Barcelona, Katalonien, Spanien för att spela i Arsenal. Det har gått sju år och mittfältaren, 23 år gammal, har lyckats att bli ankaret i Londonklubben. Kaptensbindeln sitter på armen och han är en regelbunden leverantör av fantastiska mål. Hemlängtan har funnits där hela tiden. Arsenal-tiden har inte inneburit ett skåp fullt av trofeér. Visst har det spelats i Champions League och visst har Gunners varit bland de fyra stora år efter år men bristen på guldmedaljer är påfrestande för en spelare som dominerar på det sätt som Fabregas.

Inför sommaren kommer Arsenals och Barcelonas dragkamp om mittfältaren att vara hett i fotbollskretsar. Att Fabregas kommer att återvända verkar vara oundvikligt men vad kommer Barcelona att vara villigt att ge för honom? Kommer Arsens Wenger att sätta prislappen på sin lagkapten så högt att det blockerar en transfer? Enligt rykten vill Wenger ha £40 miljoner medan Barcelona vill ge £30 miljoner. Barcelona har redan ett komplett lag, i mångas ögon. Kommer de att ha plats för Fabregas i sin startuppställning? Blir transfern ett byte där spelare byter plats med varandra? Fabregas mot… Yaya Toure? Zlatan Ibrahimovic? Båda två rent av?

Arsenal har hittills varit ett föredöme inom fotbollskretsar eftersom de är ett lag som lever efter plånbokens storlek. En del lag tar lån för att kunna köpa spelare som anses kunna föra laget till Champions League-spel eller räknar med att ett visst spelarköp kommer att generera tillräckligt många sålda tröjor till fansen för att köpet ska gå ihop. Arsenal, under Wenger, har istället letat upp talanger, utvecklat till storspelare och sedan sålt av dem.

Problemet är att laget inte har lyckats nå toppnivå innan det är dags att släppa in nya talanger utan nödvändig rutin. Det är ekonomiskt lönsamt men det är samtidigt frustrerande för de spelare som står högst på sin formkurva.

Nu verkar Fabregas fått nog.

Läs om det här. Eller här. Eller här.

Daily Mail ger förutom en artikel om Fabregas följande tabell över 2009/2010s dyraste transfers (transfers med spansk köpare märkta i rött, kostnad i miljoner £):

Cristiano Ronaldo £80 (Man Utd-R Madrid)
Zlatan Ibrahimovic £60 (Inter – Barca)
Kaka £56 (AC Milan – R Madrid)
Karim Benzema £35.8 (Lyon – R Madrid)
Xabi Alonso £30 (Liverpool – R Madrid)

Mario Gomez £27 (Stuttgart – B München)
Carlos Tevez £25 (fri transfer – Man City)
Emmanuel Adebayor £25 (Arsenal – Man City)
Joleon Lescott £22 (Everton – Man City)
Dmytro Chygrynskiy £22 (S Donetsk – Barcelona)

Tabellen talar sitt tydliga språk. De spanska bankerna som sponsrar Real Madrid och Barcelona har villigt öppnat plånboken. En teori som har förts fram under säsongen 2009-2010 är att Real Madrid har ”saboterat fotbollen” (för engelska storlagen?). Varför? Jo…

Real Madrid sålde av Sneijder och Robben till Inter och Bayern München. Idag, 19 maj, är de båda holländarna, med ex-adress i Madrid, i Champions League-final med respektive lag. Mittfältarna har varit viktiga komponenter i framgången. Det är alltså Real Madrids fel.

När Real Madrid köpte Cristiano Ronaldo från Man Utd för otroliga £80 miljoner drog de upp kostnaderna på alla andra transfers. Inför sommartransfern 2009 var det många som väntade sig att Franck Ribery skulle lämna Bayern München för Man Utd eller Chelsea. I och med CRs transfer sköt summan som München ville ha för Ribery i höjden. Real Madrid sabbade transfermarknaden genom att köpa CR.

Eftersom Real Madrid gjorde så många och spektakulära transfers tvingades Barcelona att kontra för att visa att de var med i ”matchen” (i efterhand hade Barcelona nog klarat sig fint utan några tillskott). Barcelona bytte Samuel Etoó och en stor säck med pengar mot Zlatan Ibrahimovic. Real Madrid sabbade för världens bästa klubblag genom att köpa CR.

Inte helt vattentätt men ändå en intressant teori.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: