Sommarföljetongen – kapitel 7

Det sprakade till i högtalarsystemet. Arriso såg sig omkring och kontrollerade att hans sätesgrannar verkligen hade spänt på sig säkerhetsbältena. Flygvärdinnan, som tidigare hade serverat vin till Arriso, vandrade upp och ned i gången och samlade ihop glas och in-flight-magasin. Arriso hade ett tag övervägt att handla något ur magasinet men, efter att ha ögnat igenom priserna, beslutat sig för att avstå; i flera fall visade det sig vara mer förmånligt att handla varorna på någon av de otaliga lågprisvaruhus som hade dykt upp på sistone.

I flera fall handlade det om stora varuhus som låg lite avsides, utanför stadskärnorna. De premierade att sälja sina varor i stora kvantiteter framför att förmedla expertis. Ofta kunde de skära ned på sina omkostnader genom att köra in varorna direkt på pall i butikerna istället för att plocka upp dem på butikens hyllor. Detta märktes på prislappen på varorna.

Arriso, som trots att han kunde se fördelarna rent ekonomiskt – ett ord som etymologiskt kommer ifrån grekiskans ord för hushåll – föredrog att handla i små specialistbutiker. Att känna sin lokale slaktare, som kunde ge väl insatt information som var överlägsen lekmannens, och att ha en god relation till sin ekologiskt medvetne frukthandlaren var något som den välrenommerade professorn fann stor behållning i. Dessutom kände han att han genom sin konsumtion påverkade hur framtidens samhälle skulle se ut.

Detta sagt så hände det fortfarande att Arriso då och då åkte till en lågpriskedja för att köpa upp stora kvantiteter av till exempel disk- och tvättmedel, toalettpapper och andra varor.

Arriso kände en duns som fick planet att hoppa till för ett ögonblick.

3 Responses to Sommarföljetongen – kapitel 7

 1. UBackman skriver:

  Det här var lite för långt för min del. Jag tycker nämligen om att läsa på tunnelbanan. Ibland händer det att jag missar en station (eller två!!!) eftersom jag fastnar i en bok.

 2. Optimiz skriver:

  Jag tycker precis som Arriso! Vi har ett nyöppnat bageri i mitt kvarter och jag brukar gå dit och köpa bröd på helgmorgonar! ”Kan vi inte gå till det där nuöppnade* bageriet” brukar min lilla solstråle (Ronja, 5½ år) säga!

  *barnspråk för ”nyöppnade”

  • UBackman skriver:

   Jag håller med men jag brukar åka till lågprisvaruhus ibland (precis som Arriso). Det är inte bara för att handla utan också för att komma ut lite och se på folk. Det är ”den social biten”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: