Sommarföljetongen – kapitel 28

Arriso använde sig av sin kännedom i symbolik för att tolka de tre siffrorna.

632 kan vara en matematisk formel där man har tagit bort tecknen för division, /, och lika-med-tecknet, =. Det skulle alltså kunna vara 6/3=2. Två skulle kunna representera solen och jorden (Tellus) ELLER jorden (Tellus) och månen. Dock inte solen och månen (det skulle snarare varit 1½). Tre (3) brukar vara en siffra som indikerar fadern, sonen och den helige ande ELLER de tre vise männen Kaspar, Melchior och Balthasar som lämnade över guld, rökelse och myrra till den nyfödde Jesus och därigenom påbörjade kommersialiseringen av julen. Det många inte är medvetna om är att under antiken hade myrra, en slags kåda som romarna brände under begravningar, varit mer värt i vikt än guld.

Arriso skrattade lite för sig själv när han tänkte på hur moderna hip-hop-artister klädde sig guldkedjor; om de hade levt under antiken hade de förmodligen klätt sig i myrra.

Siffran sex (6) kunde i vissa germanska språk representera fortplantningsprocessen.

Kombinationen av de tre siffrorna skulle kunna representera årtal genom historien. 632 f.Kr byggde Asenappar biblioteket i Ashurbanipal i Nineveh. 632 e.Kr var året då profeten Muhammed lämnade jordelivet och tusen år efter det, om man placerade en stum etta (1) framför siffrorna på fotografiets baksida, var året då Gustav II Adolf, son till Karl IX och Kristina av Holstein-Gottorp, dog i dimmorna i Lützen, tjugo kilometer sydväst om Leipzig. De tre händelserna bildade en tankeväckande kedja (slump?) och pekade dessutom framåt – vad för händelse skulle inte kunna inträffa 2632?

Det var sannerligen en mäktig talföljd.

Arriso vände återigen på fotografiet. På en skylt bakom de allvarliga männen på fotot stod orden Frankburg Institut. Arriso skrev in ordet ”Frankburg” på datorn.

Plötsligt startade datorn!

Annonser

4 Responses to Sommarföljetongen – kapitel 28

 1. HrCamden - grattis aliansen vilken härlig seger! skriver:

  Han är fiffig, den där Arriso.

 2. Stig - erfaren inte gammal! skriver:

  Bra rutet att han gav de där hip-hop-artisterna en åthutning! Byxorna hängandes i knävecken – vad sänder det ut för signaler?

 3. UBackman skriver:

  Det här kapitlet var en aning för långt om ni frågar mig. Och varför skriver jag det?

  Jo, jag brukar läsa på tunnelbanan på vägen till jobbet. Ibland, när det är ett spännande kapitel brukar jag vara så inne i boken att jag missar en station eller två.

  Men det var intressant att man fick så mycket historia med på köpet.

 4. Walter Stadtdorf skriver:

  Det här kapitlet är den litterära motsvarigheten till ett timslångt oengagerat missionärställningsligg med en fumlig och rödvinsberusad wikipedia-artikel.

  Värsta kapitlet hittills? förmodligen inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: