Popkulturamnesti hädanefter – please?!?

Sedan Haydn slutade att skriva låtar åt den konservativa rörelsen (youtuba Gott Erhalte Franz Den Kaiser, go’ vänner!) har det som slarvigt kallas för ”Vänstern” haft övertaget när det kommer till politisk musik. Franska revolutionens signatur skulle kunnat vara en liberal slagdänga men texten om att krossa fiender och liberalernas rädsla för ordet revolution (så tillvida det inte gäller lanseringen av en ny I-phone eller något liknande) har gjort att ”Vänstern” har monopol på musiken. Punkt.

Trots upprepade försök från Timbro-rockers att anamma sleaze-rocken genom Ayn Rand-logik funkar det liksom inte för ”Högern”. Kanske för att man samtidigt som man vill claima libertarian-rocken har förstått att folk har lättare för slogans som ”nya arbetarpartiet” än att att svälja hårdhänt skriven nyliberal prosa.

Så vad gör man när man har förlorat racet? För det är just det de har gjort, ”Högern”. Försök att skrivna ned namnen Reinfeldt, Björklund, Olofsson och/eller Hägglund på samma papper som ordet ”spotify-playlist” och du kommer få se din penna förvandlas till aska i samma tillfälle pennan nuddar pappret. Det funkar helt enkelt inte. Precis som russin i en sallad.

Jo. Man kallar in sitt eget folk och uppfinner en egen arena där man själv sätter reglerna. Efter att ha genomskådat den svenska musikkritikerkåren för den Clash/M.I.A/till och med astråkiga International Noise Conspiracy-fanclub har man valt att möta fienden inom området ”stil/mode”. Om man inte får skriva om pop utan att ha läst Das Kapital (eller åtminstone ha en T-shirt med Rote Armee Fraktion-loggan) kräver stil/mode-skribent uppdraget minst en mangling genom Brideshead Revisited konservatism eller ett MUF-förflutet.

Precis som, låt säga en kristdemokrat aldrig kommer att få slippa undan hyckel-häcklande och cred-stening om han/hon nämner, låt säga en progressiv-stämplad artist som Bruce Springsteen på sin playlist, kommer en vänsterist aldrig att tillåtas unna sig ett intresse för stil/mode. Om man är mot kapitalackumulering och för en Tobin-skatt är det inte tillåtet att bära Prada utan att på den grunden jämföras med hin håle själv. ”Så du har en kavaj från Armani – hur går det ihop med ditt engagemang i frågor som mexikanska sopberg och tamilska människorättsorganisationer, din jävel?!?”

Vems fel är det då? En teori är att det är Vänsterns fel. Jag har svårt att de här pop-kukmätningarna ägde rum före 90-talsvänstern fick segervittring på en evig socialliberal samhällsordning. Cool Britannia-anden. Eftersom man hade coolhets-monopol i 90-talets mitt/slut bestämde man sig för att slå sig på bröstet med att man inte bara behärskad rösterna i valen utan också rösterna i musikindustrin. När musikindustrin och ”Vänster” båda går på knäna i början 2010-talet känns talande. Slut på idéer och distributionen av så väl skivor som skattepengar står inför många utmaningar.

Just nu åker alltså ”Vänstern” på käftsmäll efter käftsmäll i mode/stil-racet. För varje Strage-anarko-socialist eller Lokko-orwellian finns en BlondinBella-Friedman-liberal eller Ebba von Sydow-thatcherit. Någon dag, förhoppningsvis snart, kan det ha vänt tillbaka igen.

Oavsett vilket är det skivorna och kläderna som åker på grov misshandel. På samma sätt som man är tvungen att skrubba sig ren med industrihett vatten och stålull då en konservativ politiker påstår sig gilla The Smiths känns det lika plågsamt när en socialdemokrat tas på bar gärning med ett Louis Vuitton-bagage. På samma sätt som vissa känner behovet av att medelst kniv hindra sossar från att shoppa på NK (ouch!) sträcker sig några efter sin revolver när en moderat går in på en skivbutik nära dig.

Låt oss därför göra det enda vettiga. Musik och mode. Po-tah-to och potato. Låt oss skita i det. Terrorbalans-logik. Båda sidor vet att medlen finns där. De funkar bevisligen (på idioter, visserligen) men låt oss just därför diskutera politiken istället för estetiken.

Over and out.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: